ostao u čudu

Vozač BMW-a u ovoj zemlji Europe dobio kaznu od 115.000 eura! Razlog: nije održavao dovoljan razmak, a dobro zarađuje

Visoka kazna je posljedica sustava novčanih kazni, koji propisuje da se one moraju temeljiti na prihodima počinitelja

Novi BMW Serije 5

 DANIEL KRAUS

Vozač u Švicarskoj je dobio ogromnu novčanu kaznu zbog toga što nije održavao dovoljan razmak od automobila koji se vozio ispred njega na autocesti. 58-godišnji odvjetnik iz Švicarske dobio je kaznu u iznosu od čak 108.500 franaka (oko 115.000 eura) zato što je 2023. na autocesti vozio svoj BMW 540d brzinom 119 km/h na udaljenosti između 8 i 12 metara iza automobila koji je bio ispred njega.

image

Švicarska policija, ilustracija

Pius Koller/imageBROKER/Profimedia

Iako bi mnogi rekli da je ovo tipično ponašanje za vozača BMW-a i nešto što se na autocestama viđa svakodnevno, tipična i svakodnevna svakako nije visoka kazna koju je dobio. Ona je posljedica sustava novčanih kazni, koji propisuje da se one moraju temeljiti na prihodima počinitelja.

image

Novi BMW Serije 5

DANIEL KRAUS

Prihodi ovog odvjetnika iznose oko 1,7 milijuna švicarskih franaka godišnje (oko 1,8 milijuna eura). U slučaju ovog vozača sud je izračunao da mora platiti ogroman iznos od 108.500 franaka. Kažnjeni odvjetnik se, naravno, žalio na presudu te je slučaj došao do visokog suda.

U svoj obranu tvrdio je da mu policija nije pročitala njegova prava tijekom ispitivanja, te da je video snimka koju je policija koristila kako bi utvrdila njegovu udaljenost bila netočna. Također je tvrdio da njegova vožnja nije bila tako opasna jer njegov auto ima moćne sportske kočnice.

image

Novi BMW Serije 5

DANIEL KRAUS

Iako je sud odbacio njegove argumente, prekršitelj je ipak imao sreće. Naime, sud mu se smilovao te 98.500 franaka preinačio u uvjetnu kaznu koju će morati platiti ako u roku od dvije godine ponovi ovaj ili napravi neki drugi teški prekršaj.

Ipak mora odmah platiti kaznu od 10.000 franaka i sudske troškove od 3000 franaka. Bez obzira na velike prihode ovog milijunaša i ove je ogroman iznos kazne, a uvjetna osuda će ga vjerojatno prisiliti da se u budućnosti vozi mnogo opreznije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 15:50