Nova primjena vodika

Ukrajinski vojnici od dijelova Toyote Mirai napravili bombu i ‘digli neprijatelja u zrak‘

Toyotina civilna vozila popularna su u ratnim zbivanjima posljednijih godina, no Ukrajinici su otišli još korak dalje

Ukrainci napravili bombu od Toyote Mirai

 Screenshot X

Jednu Toyotu Mirai nedavno su dobro iskoristili ukrajinski borci protiv ruskih osvajača, na koje su poslali moćnu bombu na daljinsko upravljanje koja je djelomično napravljena od spremnika vodika Toyote Mirai.

image

Toyota Mirai

Toyota

Bomba je konstruirana kako bi poslužila za srpanjsku protuofenzivu u Vovčansku u sjevernom dijelu Ukrajine prema Euromaidan Pressu, mediju koju vodi prozapadni ukrajinski pokret.

Ruske snage navodno nisu uspjele u ofenzivi južno od Vovčanska i povukle su se u tvornicu agregata na sjevernom dijelu grada. Ukrajinci su opkolili položaj, iako im je nedostajalo vatrene moći da izravno napadnu Ruse. Zbog toga su se Ukrajinci okrenuli potpuno nekonvencionalnom izvoru i napravili bombu od dijelova automobila na gorive ćelije.

image

Auto klub

Ukrajinski borci navodno već dugo koriste dijelove iz napuštenih ili oštećenih vozila kako bi proizveli improvizirane samoubilačke dronove i druga vozila na daljinsko upravljanje. U ovom slučaju Ukrajinci su napravili bombu od visokotlačnog spremnika teškog oko 50 kilograma u kojeg stane oko 6 kilograma vodika pri pritisku od 600 bara.

Spremnik mora biti izuzetno čvrst jer vodik u njemu ima ogromnu potencijalnu energiju od 33,6 Wh/kg, ili oko 677,6 megadžula za cijeli spremnik. To je jednako eksplozivnoj moći oko 160 kilograma TNT-a. Tolika eksplozivna moć u kombinaciji s desecima kilograma eksploziva koji je korišten da bi spremnik s vodikom detonirao sigurno je prilično opasna za neprijatelja, poput velike konvencionalne bombe.

Bomba je postavljena na daljinski upravljano vozilo koje se Ruskim položajima približilo djelomično uništenim mostom skrivenim od pogleda Rusa nasadima drveća. Vozilo ej uspješno stiglo do istočne zgrade u kompleksu prije nego što je bomba detonirana. Eksplozija je rezultirala velikom vatrenom gljivom, a nakon nje Ruske su utvrde bile oštećene zbog čega su vojnici prebačeni kako bi ojačali oslabljeni položaj.

Međutim, to je navodno ostavilo druge rupe u njihovim linijama koje su omogućile ukrajinskim borcima otpora da zauzmu položaj i ugroze opskrbne linije o kojima ovise ruske snage u tvornici agregata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2024 00:13