DO 14 GODINA ZATVORA

Udvostručen broj drogiranih vozača u Britaniji, osuđenicima prijete ogromne kazne

Prošle godine za volanom je uhvaćeno više od 20.000 vozača pod utjecajem droga

Test na drogu (ilustracija)

 LOIC VENANCE/AFP/Profimedia

U posljednje četiri godine, broj vozača u Velikoj Britaniji osuđenih za vožnju pod utjecajem droge ili lijekova gotovo se udvostručio.

Podaci britanske Agencije za izdavanje dozvola za vozače i vozila (DVLA) pokazuju da je prošle godine više od 20.000 vozača uhvaćeno u vožnji pod utjecajem droga. Prije četiri godine bilo ih je 10.500.

Kako navode britanski mediji, vožnja pod utjecajem droga i lijekova postala je poseban prekršaj u Britaniji 2015. godine.

Policija vozače može testirati na drogu, uključujući kanabis i kokain, pomoću uređaja na cesti, dok se druge zabranjene tvari poput heroina i ecstasyja otkrivaju metodama provjere u policijskoj postaji.

image

Test na drogu (ilustracija)

THOMAS SAMSON/AFP/Profimedia

Svaki vozač uhvaćen u kršenju zakonskih ograničenja suočava se s obveznom zabranom vožnje od najmanje godinu dana i potencijalnom zatvorskom kaznom od šest mjeseci.

Vozačima koji su osuđeni za izazivanje smrti pod utjecajem droge ili alkohola propisana je minimalna zabrana upravljanja vozilom u trajanju od dvije godine, neograničena novčana kazna i zatvor do 14 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:42