neprihvatljiv potez

Sudski vještak za Jutarnji: ‘Ono što je napravila grupa vozača na A3 kod Županje je vrlo opasno i potpuno neprihvatljivo‘

Snažno nevrijeme poharalo je istok Hrvatske, a neki vozači su spas od tuče potražili ispod podvožnjaka

Podvožnjak na A3

 Screenshot HAK

Snažno nevrijeme s jakim pljuskom i tučom poslijepodne je pogodilo području Županje, zapadni Srijem i okolicu, neka su naselja ostala bez struje, a bili su poplavljeni i neki dijelovi grada poput ulice Matije Gupca.

O intenzitetu nevremena koje je pogodilo ovaj kraj možda najbolje pokazuju snimke HAK-a, a veliku pažnju su privukla vozila zaustavljena ispod nadvožnjaka na A3 kako bi ih vozači zaštitili od tuče.

image

Podvožnjak na A3

Screenshot HAK

Jasno je da ljudi instinktivno traže zaklon kako bi zaštitili automobile od tuče, međutim ovakvo je ponašanje vozača apsolutno neprihvatljivo, slaže se i Krunoslav Ormuž s Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i sudski vještak koji je za Jutarnji komentirao ovu situaciju.

"To što su napravili ovi vozači je vrlo opasno i potpuno neprihvatljivo jer zaustavljanjem ispod podvožnjaka pa iako i po tuči u voznim trakama, dovode u opasnost svoje i živote ostalih sudionika u prometu. Opasne radnje u prometu valja izbjeći pod svaku cijenu, a kod ovakvog "manevra", tuča postaje bitno manji problem od recimo činjenice da je mogao na njih naletjeti šleper koji u uvjetima smanjene vidljivosti ni ne očekuje da su ispod podvožnjaka na voznoj traci zaustavljeni automobili.

image

Tuča u Komletincima

Izrijekom je zabranjeno zaustavljanje bez valjanog razloga na prometnici, a članci 78.-88. Zakona o sigurnosti prometa na cestama kažu kako vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu, ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka. Doduše, kazna od 30 eura nije puno novca pa ne čudi da bi vozači radije odabrali plaćanje kazne nego posjetili limara. Međutim, posebno u uvjetima smanjenje vidljivosti kao danas kod Županje, ovakav postupak nije vrijedan rizika života."

Koliko ovakvo zaustavljanje može biti opasno govori i činjenica da se i kod opravdanog zaustavljanja vozačima i putnicima savjetuje da izađu iz automobila i pomaknu se iza zaštitne ograde s vanjske strane zbog opasnosti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 23:45