10.000 godišnje

Rimčev Verne kreće u izgradnju tvornice za robotaksi u Lučkom: Prvi stižu na ceste 2026.

U tvornici će se koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje Verne autonomnih vozila, najavljuje se

Verne, ilustracija

 CROPIX

Rimčev Verne u suradnji s kompanijom VGP počinje s izgradnjom tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, a tvornica će se nalaziti u Zagrebu, u Lučkom, u sklopu VGP Parka Zagreb, priopćili su u srijedu iz Vernea.

Proizvodni pogon će za Verne izgraditi belgijska kompanija VGP kojoj je to prva investicija u Hrvatskoj. VGP je pružatelj logističkih nekretnina i nekretnina lake industrije. Sva Verne vozila proizvodit će se u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

image

Tvornica robotaksija

Pripreme za izgradnju već su počele, a početak građevinskih radova očekuje se krajem ljeta. Tvornica će se dovršiti i opremiti tijekom 2025. godine dok će s radom krenuti početkom 2026., najavljuju iz Vernea.

Čelni čovjek Vernea Marko Pejković ističe kako će se na samom početku proizvoditi nekoliko stotina vozila, a nakon toga će tvornica biti u mogućnosti proizvesti i do 10 tisuća vozila godišnje.

image

Verne, ilustracija

CROPIX

"Volumen proizvodnje povećavat će se kroz vrijeme, prateći dinamiku projekta. Izgradnja ovog proizvodnog pogona za velikoserijsku proizvodnju predstavlja ključan korak za naš projekt, kao i cijelu zemlju. Stvorit ćemo brojna kvalitetna radna mjesta te tako privući i zadržati radnu snagu u Hrvatskoj", istaknuo je Pejković.

U tvornici će se koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje Verne autonomnih vozila, najavljuje se.

image

Verne, ilustracija

CROPIX

Vlasnik Rimac Automobila Mate Rimac predstavio je u lipnju robotski taksi nazvan Verne, koji bi trebao prvo početi voziti po Zagrebu 2026. godine. Radi se o, kako tvrde, potpuno autonomnom električnom vozilu izgrađenom na novoj platformi koja je u potpunosti prilagođena autonomnom načinu vožnje. Vozilo je veličine Golfa, s baterijom dostatnom za 14 sati vožnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2024 19:40