Traže lokaciju

Kineski automobilski div planira graditi tvornicu u Europskoj uniji. Je li u igri i Hrvatska?

Prema Geelyjevom potpredsjedniku, tvrtka ima "puno mogućnosti" dok se nastoji proširiti u Europi, tako da su sve opcije još uvijek otvorene

Auto klub.
Zagreb, 190424.
Automobil Geely Coolray Battle S.

 CROPIX

Geely je u potrazi za lokacijom na kojoj bi izradio veliki proizvodni pogon u Europi. Kao i nekoliko drugih kineskih proizvođača automobila, Geely želi povećati svoju prisutnost na novim tržištima, a Europa je tu među najvažnijima.

Dok je nedavno govorio na konferenciji za novinare u Frankfurtu, potpredsjednik Geely Auto Group Li Chuanhai upitan je hoće li marka izgraditi tvornicu u regiji. "To još nije 100 posto sigurno", odgovorio je.

image

Tvornica u Kini, ilustracija

Profimedia

Međutim, poznato je da je Geely ranije ove godine imao opsežne razgovore s poljskom vladom. Zamjenik ministra za razvojne fondove i regionalnu politiku, Jan Szyszko, rekao je da će ili nova tvornica električnih vozila možda biti izrađena u Poljskoj ili u nekoj drugoj državi EU. Trenutno stanje pregovora kineskog diva i Poljske vlade nije jasno, ali izvori kažu da poljska vlada ne vidi Geely kao idealnog partnera. Prema Geelyjevom potpredsjedniku, tvrtka ima "puno mogućnosti" dok se nastoji proširiti u Europi, tako da su sve opcije još uvijek otvorene, a među njima je u teoriji i Hrvatska.

image

Zeekr 007

Geely

Također, europski izvršni direktor Geelyjeve marke Lynk & Co, Nicolas Appelgren, rekao je Reutersu da marka aktivno istražuje lokacije diljem kontinenta, ne dajući dodatne pojedinosti. Geely je nedavno otvorio novu bazu u Frankfurtu, gdje će testirati i razviti 13 vozila na "novu energiju" kako bi provjerio koliko su u skladu su s europskim standardima certifikacije.

image

Geely AtlasPRO 1.5 T 48V

Željko Puhovski/CROPIX

U travnju je kineski proizvođač automobila Chery najavio da će proizvoditi električna vozila na baterije u tvornici u Barceloni. Automobili će se proizvoditi u tvornici kojom je prije upravljao Nissan kroz zajedničko ulaganje s Ebro-EV Motors. Chery planira proizvoditi 50.000 vozila godišnje do 2027. godine i 150.000 vozila godišnje do 2029. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 17:09