POPUT BAZENA

Kako ugasiti požar na električnim autima? Njemačka kompanija ima odlično rješenje

Požar na električnom automobilu mnogo je opasniji od onog na standardnim automobilima

Požar na automobilu (ilustracija)

 Hawaii News Now/Facebook

Električni automobili često se pojavljuju u vijestima zbog spektakularnih požara. Istraživanja pokazuju da su osjetno veći izgledi da do požara dođe na električnom autu nego na onima s motorima s unutarnjim izgaranjem.

No, kada se dogodi požar na električnom automobilu on je mnogo drugačiji i opasniji.

Razlog su njihove lako zapaljive baterije. Kada se oštete ili kad temperatura u njima prijeđe 70, 80 stupnjeva Celzijusa dolazi do reakcije koju više nije moguće kontrolirati. U bateriji se prilikom gorenja razvijaju temperature od oko 1300 stupnjeva, a gašenje je gotovo nemoguće, čak i i uz najnapredniju vatrogasnu opremu i metode.

Upravo zato, njemačka kompanija Ellermann Eurocon predstavila je svoje rješenje za kontolirano gašenje baterija na električnim autima.

Oni su razvili svojevrsni kontejner, odnosno spremnik, nazvan Red Boxx, u koji se uranja automobil zahvaćen požarom kako bi se ohladio i potencijalno eliminirao rizik od ponovnog izbijanja požara.

Kontejner od 23 četvorna metra težak je tri i pol tone, a može se montirati na kamion i transportirati do mjesta požara.

Kontejner se postavlja ispred oštećenog automobila, nakon čega se otvaraju vrata kako bi automobil ušao. Njegovi operateri koriste posebne plastične mreže i čelične sajle kako bi uvukli vozilo unutra.

Nakon toga, u kontejner se ulijeva voda transportirana u zasebnom spremniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:04