SKUPLJAJU PODATKE

Auti poput špijuna: Ford patentirao sustav koji prebrze vozače ‘cinka‘ policiji

Automobili bi stalno prikupljali podatke o brzini okolnog prometa, koristeći radar ili lidar i snimali prekršitelje

Ford logo, ilustracija

 Tony Webster/CC BY 2.0

Ista tvrtka koja je nekoć željela patentirati automobile koji se sami vraćaju u salon ako vlasnik ne plaća rate, ima novu ideju za korištenje tehnologije na način koji se većini vozača vjerojatno neće svidjeti.

Podnesak Ureda za patente i žigove SAD-a objavljen 18. srpnja pod naslovom "Sustavi i metode za otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine" opisuje način na koji Fordova vozila mjere brzine automobila pomoću kamera i senzora, a zatim potencijalno prijavljuju te prekršaje policiji.

image

Patent za Fordov sustav nadzora brzine

Ford, USPTO

Aplikacija za patente koju je prvu otkrio Motor Authority, sadrži dijagram toka koji objašnjava logiku koja bi upravljala sustavom.

Automobili bi stalno prikupljali podatke o brzini okolnog prometa, koristeći radar ili lidar. Ako se utvrdi da određeno vozilo premašuje ograničenje brzine tada će uključiti kameru i započeti snimanje.

Također bi "odredilo jednu ili više identifikacijskih značajki drugog vozila", kako bi se stvorio zapis koji bi mogao pomoći vlastima pronađu prekršitelja. Iz automobila bi se podaci slali dodatnim povezanim nadzornim uređajima i/ili policiji.

Patent predlaže više načina na koje bi se sustav za snimanje mogao ponašati. Jedna postavka uključuje kameru od 360 stupnjeva ili mrežu kamera koje bilježe svu akciju. Druge uključuju prepuštanje kontrole kamere policiji tijekom ovih scenarija. U tekstu patenta se napominje i vrijednost koju bi ovo bogatstvo informacija imalo na sudovima.

image

Patent za Fordov sustav nadzora brzine

Ford, USPTO

Možda se nekima ovo čini kao zgodna ideja. Vjerojatno smo svi imali ono iskustvo kad netko projuri pored vas, a vi pomislite "gdje je sad policija?".

Ako bi se takav sustav koristio za odvraćanje od istinski bezobzirne, prebrze vožnje, to bi moglo biti pozitivno. Ali poznavajući policije diljem svijeta vjerojatno bi se ovo najviše koristilo za hvatanje vozača koji voze 85 km/h gdje je ograničenje 70 km/h i za punjenje proračuna.

To što je Ford patentirao ovaj sustav ne znači i da rade na njegovom razvoju. Sve automobilske tvrtke stalno patentiraju razne sustave i stvari, a većina njih ostaju samo ideje koje se nikada ne ostvare. To je dobra stvar, jer čisto sumnjamo da bi se kupcima svidjela ideja da njihovi automobili postanu automatski doušnici policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 21:46